Ce trebuie sa cumpere nasa pentru Botez?
Cei mai buni prieteni v-au anunțat cu drag și veselie ca urmează sa fiți părinții spirituali ai puiului lor? Te bucura aceasta veste și primul lucru după ce primesti vestea cea buna este sa deschizi internetul și sa îl intrebi pe Google ce ai de făcut:)
Ti-am pregătit o listă completă cu datoriile nașilor la Botez.
1. Nașa de Botez trebuie sa ducă un set de hăinuțe noi pentru bebe.
La Botez bebe va avea două ținute, una pregătită de mămică și a doua adusa în dar de nași. Cu haninutele primite de la nași puiul se va îmbraca după slujba de Creștinare.
Stilul ales depinde de gustul fiecăruia și tematica botezului, dacă există una însă ține cont de faptul că și ținuta de Botez trebuie să fie special concepută pentru cei mici și pielea lor fină. Materialele trebuie sa fie naturale și delicate. Iată AICI câteva hăinuțe deosebite de Botez.
2. Lumânarea de Botez
Ai atâtea variante în cât nu știi ce să alegi? Poți alege o lumânare de Botez personalizată și asortată cu următorul element cheie în cadrul Botezului – TRUSOUL DE BOTEZ.
3. Trusoul de BOTEZ
Este elementul principal în cadrul ceremoniei alături de lumânarea de botez ce se aprinde în timpul slujbei.
Trusou de Botez trebuie sa conțină:
– PÂNZA DE MIR– este o bucată de pânză de bumbac în care este înfășurat bebelușul imediat după ce este scos de către preot din Cristelniță. Conform tradițiilor și cerințelor Bisericii acest material NU SE TIVEȘTE și trebuie sa aibă o dimensiune de 150cm X 150 cm. Pânza de Mir se poate personaliza însă cu numele sau inițialele bebelușului și data nașterii sau a botezului.
– Fașa de Botez– este o bandă albă lată de 25 sau 30 de mm și lungă de 100 cm. Fașa este legată de către preot de lumânarea de Botez.
– Sticluța pentru Mir- în timpul slujbei preotul îl va unge pe bebe cu mir – pe frunte, pe piept și la încheieturile mâinilor și piciorușelor.
După slujbă, mirul se ia acasă și se păstrează într-o sticluță specială, frumos decorată, până a doua zi – când este folosit la ceremonia de îmbăiere a micuțului. După Botez conform tradiției copilul nu se spală pana a doua zi când plăcerea de a ii face prima baita după Botez ii revine Nașei:)
– Prosopul Bebelușului- trusoul de Botez trebuie sa includă și un prosop cu capișon pentru puiuț. Prosopul de Botez se personalizează dacă îți dorești cu numele și un model simpatic de broderie în ton cu tematica de botez aleasă.
– Un săpun și un prosop de mâini pentru preot.
Vestea bună este ca toate aceste elemente le găsești în seturi de Botez special concepute sa rămână amintire micuțului și familiei lui, mai multe modele găsești AICI.
Un trusou de botez complet și personalizat poate include: o cutie de lemn personalizata( unde mămică ii poate păstra apoi toate amintirile peste ani), un prosop cu capison de 80x 80 cm personalizat prin broderie, pânză de mir personalizata, fașă botez personalizata, sticluța pentru mir de asemenea personalizata în ton cu trusoul, lumânarea de botez asortată trusoului și o cutiuta mică pentru prima șuvița( preotul ii va tăia în Biserica o șuvița de par ce va fi păstrata de către părinți în cutiuta pentru șuvița personalizata).
Alte idei de cadouri din partea nașilor la Botez
O alta traditie de Botez este ca nasa sa-i dăruiască finului o păturică albă de bumbac și pe care de asemenea o vei regăsi în trusourile de botez atât pentru fete cât și pentru băieți. Tot la capitolul tradiții de Botez pe lista de cumparaturi a nașei vei regasi și o bijuterie. De cele mai multe ori aceasta se referă la o brățara personalizată sau un bănuț de argint/ aur personalizat.
In plus poti adauga trusoului de Botez câteva elemente ce iti vor fi de folos la botez sau a doua zi la baita bebelusului cum ar fi: un umeraș personalizat pentru ținuta de Botez și un body de bumbac personalizat pentru baita de a doua zi.
Cu siguranță dacă vei alege un trusou de botez complet și personalizat nu vei da greș.